Min första tid på Creuna
Blogg

Min första tid på Creuna

den 7 december 2017

Min första tid på Creuna 

Att byta jobb är alltid lite läskigt, oavsett hur gammal man är eller hur många gånger man gjort det. Att inte veta vad man kan förvänta sig, hur företagskulturen kommer vara eller om en kommer hitta sin plats i ett redan sammansvetsat gäng. Men jag är så otroligt glad och stolt över att jag vågade ta beslutet att börja jobba på Creuna och nu tänker jag berätta varför. 

 

För lite mer än sex månader sedan tog jag beslutet att lämna min dåvarande anställning och börja jobba på Creunas Göteborgskontor. Det var inget lätt beslut, som sagt, att byta jobb är läskigt för man vet inte riktigt vad man byter bort. Men jag kände att det var nästa steg i min karriär och ett naturligt steg att ta. Jag visste inte mycket om Creuna mer än att dom hade gott rykte i stan vad gäller kvalité och starka varumärken som kunder. Efter ett par intervjuer hade jag fått ett väldigt gott intryck av kontoret, cheferna och dom anställda, vilket tillslut ledde till att jag vågade ta klivet. 

Första dagen 

Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av första dagen på jobbet, men självklart föreställde jag mig det värsta. Jag såg framför mig hur någon skulle slänga en gammal laptop i mitt knä och ropa “Börja koda!” följt av att jag skulle sitta i timmar och ifrågasätta mitt beslut att lämna min tidigare anställning. Därför blev jag väldigt glad när jag vid min nervösa första dag möttes av en stor bukett blommor bredvid min nya dator och mobil, samt ett vänligt kort med texten “ Välkommen till oss! Vännerna på Creuna ”. Jag minns att jag uppskattade det väldigt mycket och att det gjorde att nervositeten lättade något, och att det var startskottet på ett otroligt varmt bemötande med nya kollegor som ständigt tog initiativ till att välkomna mig och nyfiket ställa frågor för att lära känna mig.

En hjälpande hand 

Alla som börjar på Creuna blir tilldelad en fadder. En fadder finns där som en hjälpande hand med allt det praktiska, allt från uppsättning av projekt till hur du tidrapporterar osv. Alla på Creuna är väldigt hjälpsamma, men din fadder är en dedikerad person som du kan be om hjälp eller råd utan att känna att du stör den personen i sitt arbete. Din fadder tar även ansvar för att se till att du kommer in bra i gänget, har någon att sitta med på lunchen och drar med dig när det vankas AW eller ny FIFA turnering.

Lottning av FIFA cupen November Rain 2017, livesänt såklart. Finns på YouTube.
Lottning av FIFA cupen November Rain 2017, livesänt såklart. Finns på YouTube.

Everyone’s a Creuna Star! 

På Creuna finns det något som kallas för Creuna Star, som är en talangprofil. Det är ett verktyg som samlar alla anställdas kompetenser och talanger, men också vad man brinner för och vad man har för ambitioner att bli bättre på. Denna profilenen fick jag fylla i min första vecka och vid nästa utvecklingssamtal så kommer vi gå igenom min talangprofil för att se vad jag blivit bättre på och vad mina målsättningar för kommande period bör vara. Läs mer om Creuna Star här.

Som ny får man även delta i en halvdags crashcourse i Creuna, så kallad Creuna Core. Under detta möte gick vi igenom allt från ledningen och vilka som sitter där, företagets visioner, Way Of Working, Growth Mindset m.m samt att vi fick möjlighet att dela med oss av hur vår första tid på Creuna varit och om det fanns någonting som kunde förbättras i hela onboarding processen. Jag gillar verkligen denna typen av transparens, dels att få insyn i hur företaget styrs och att Creuna ständigt samlar in förslag och är öppna för att alltid förbättra upplevelsen för nyanställda. 

Inte så långt efter så var det dags för årets Creuna konferens. En heldags konferens då alla anställda möts upp, lyssnar på intressanta föreläsningar och diskuterar företagets framtid, teambuilding samt god mat, dryck och festligheter. 

På hotell Amaranten i Stockholm, kvällen innan Creunas årliga konferens.
På hotell Amaranten i Stockholm, kvällen innan Creunas årliga konferens.

Onboarding 

Hela onboarding processen på Creuna har imponerat väldigt mycket på mig. Första dagen fick jag tillgång till personalhandboken, och den har allt. Och när jag säger allt, så menar jag allt ! Allt från hur du kopplar upp dig på nätverket hemifrån och hur skrivaren fungerar, till hur utlägg, friskvård och pension fungerar. Allt man kan tänka sig och lite till hittar man i personalhandboken. Min nya dator kom, något försenad, men helt färdigkonfigurerad med allt jag behövde för att komma igång och börja jobba så som AD-konto, e-post, officepaket osv. 

En annan trevlig överraskning var hur snabbt och enkelt man kunde komma in i projekt och börja jobba. I alla våra projekt så finns en serie powershell-script som med ett enda kommando sätter upp hela din lokala utvecklingsmiljö. Vi snackar allt från att plocka ner databaser, sätta upp din sajt i IIS:en till att plocka ner alla Blobfiler så du får samma bilder och filer som redaktören i din lokala miljö. Jag jobbar som backendutvecklare, och något som vanligtvis brukar vara lite jobbigt är när frontend uppdaterat någonting i prototypen som behöver lyftas in i projektet. Inte här, ett powershell-script och så plockas den senaste prototypen ner, byggs och lyfts in i din lokala utvecklingsmiljö. Dessa scripten kan vara det bästa som hänt sedan skivat bröd, dom sparar så otroligt mycket tid och det gör att man väldigt snabbt och enkelt kan hoppa in och hjälpa till i projekt som man inte jobbat med innan. 

 

Fredagsfika, alla turas om att ta med hembakat (eller köpefika som i detta fallet).
Fredagsfika, alla turas om att ta med hembakat (eller köpefika som i detta fallet).

Vi lär oss tillsammans! 

Första gången jag blev bjuden på CTM hade jag ingen aning om vad det var för något. Creuna Tech Meetup stod det tydligen för, och jag frågade en kollega som berättade att - ”Vi träffas en gång var tredje vecka och snackar kod och några håller presentation om något som dom brinner för!” . Efteråt så går dom som vill ut till en lokal pub, dricker öl och fortsätter diskussionerna, så kallat Creuna Tech Beer (CTB). Jag tycker de CTM/CTB som jag varit med på hittills varit väldigt givande med intressanta diskussioner och presentationer som känts relevanta och värdefulla. I en bransch som ständigt utvecklas och förändras så är detta ett superbra verktyg för omvärldsanalys och att hålla oss uppdaterade på nya tekniker. Vi lär oss tillsammans helt enkelt!

Lunch-FIFA, det är standard!
Lunch-FIFA, det är standard!

En sund miljö 

Förutom allt positivt som jag nämnt hittills så det som jag är mest fascinerad över här är arbetsmiljön. Jag sitter på Göteborgskontoret, (så jag kan bara tala för Göteborg) , och bland det första jag lade märkte till och fastnade för redan på min första intervju, var lugnet. Trots att här jobbar nästan 30 personer så är det alltid så otroligt lugnt och skönt att sitta och jobba här. Det springs eller skriks inte, ingen som stressat hänger över en och undrar när man kommer ha tid att hjälpa dom, och framförallt inga telefoner som ringer. Jag känner så fort jag kommer in på kontoret att detta är en lugn, trygg och framförallt sund miljö att sitta och jobba i, vilket gör att jag mår bättre på jobbet och i sin tur levererar ännu bättre. Detta lugnet i sin tur sitter kvar resten av dagen och följer med hem, och sedan jag börjat jobba på Creuna så sover jag bättre om nätterna, mår mycket bättre och uppfattas som en mer harmonisk person bland mina vänner. 

Sa jag förresten att vi har regelbundna massagetider, hälsokontroller, fystest, PT, gemensamma träningspass, sjukvårdsförsäkring, tjänstepension och sex veckors semester? Riktiga personalförmåner med andra ord! Utöver detta har vi såklart lite andra trevligheter på kontoret såsom pingisbord, playstation-rum, mysig innergård perfekt för AW eller lunch i solen, alltid färsk frukt och snacks, grymt kaffe/te och mycket, mycket, MYCKET mer. Det finns till och med ett mysigt litet vilorum som man kan gå in i om man blir lite trött och behöver sträcka på benen en stund. 

God dryck och frågesport med vår kära kund KappAhl innan middag på kvällen.
God dryck och frågesport med vår kära kund KappAhl innan middag på kvällen.

 Vad väntar du på? 

Trött på ditt nuvarande jobb och går i tankarna på att byta? Tveka inte med att skicka en ansökan till oss. Livet är alldeles för kort för att inte trivas på jobbet. Ingen människa borde behöva sitta på söndagkväll med jobbångest. Det ska kännas bra i magen att åka till jobbet på morgonen och lika bra när man åker hem. Så känns det för mig och just nu söker vi bl.a backendutvecklare till Göteborg, kanske blir vi kollegor?

Årets adventskalender, alla har sin dag med liten julklapp.
Årets adventskalender, alla har sin dag med liten julklapp.

  

God Jul och Gott Nytt År allihopa, och ta hand om varandra! 

PS. Observera att detta är mina högst personliga erfarenheter och intryck och att jag inte kan tala för hur alla som jobbar Creuna mår och känner. Vi är ju alla olika och upplever saker olika sätt. 

 

 

Creuna är nu Knowit Experience
Nyhet
Creuna är nu Knowit Experience
Knowit and Creuna unite
Nyhet
Knowit and Creuna unite
Praktik 2020
Blogg
Praktik 2020